Istarski Pršut je zaštićeni suhomesnati proizvod koji se proizvodi od svinjskog buta određenih pasmina svinja koji se obrađuje na specifičan i tradiconalni način. Istarski pršut je specifičan po tome što je to prirodni i zdravi proizvod, bez umjetnih dodataka i štetnih aditiva, suho salamuren i sušen na zraku bez dimljenja u prirodnim klimatskim uvjetima Istre.

Istarski parsut prosciutto

Specifičan je po tome što se predajom očuvao način odabira sirovine i način priprave pri čemu je važan utjecaj lokalnoga podneblja. Prema tradiciji se priprema od domaćih križanaca mesnatih pasmina svinja čija živa masa iznosi obično više od 150 kg. Nakon složene pripreme koja uključuje odvajanje buta od trupa, skidanje kože i potkožnoga masnog tkiva, soljenje čistom krupnom morskom soli, prešanje i tretiranje smjesom papra, češnjaka i određenih mirodija, obrađeni se butovi više mjeseci suše na buri. Nakon toga slijedi završna faza zrenja ili fermentacije koja ovisno o masi buta traje oko 6-8 mjeseci.

Istarski pršut jednolično je zagasito crvene boje, bez naglašenih diskoloracija i s bijelom bojom u području masnoga tkiva. Prepoznatljiv je po kolonijama poželjnih plijesni. Razlikuje se od dalmatinskoga pršuta u tehnološkom postupku proizvodnje jer ne prolazi fazu dimljenja. Manje je podložan krvarenju i ima smanjenu energetsku vrijednost.